Nijkerk

Informatie

Deze diorama behandeld Nijkerk tussen grofweg 1903 en 1919, vanaf de verbouwing van het gebouw tot de overgang van de NCS naar de Staatsspoorwegen, over deze maatschappij meer in de informatie over het tijdvak.

In deze diorama is Nijkerk vertegenwoordigd, met aan de noordzijde van het station de splitsing richting de havens, de doorgaande lijn richting Zwolle, en de afslag naar Ede. Het station krijgt ook een stationskap, zoals in 1903 werd aangebracht.


Het Tijdvak

In dit tijdvak is de exploitatie van de Nederlandse spoorwegen nog verdeeld onder 4 maatschappijen, de Hollandsche (IJzeren) Spoorweg Maatschappij, H(IJ)SM, de Maatschappij tot Exploitatie van de Staatsspoorwegen, SS, de Nederlandsche Centraal Spoorweg, NCS, en de Noord-Braband Duitsche Spoorweg Maatschappij (NBDS). Deze diorama laat een stukje spoor van de NCS zien.

De NCS is in 1860 opgericht. In 1885 verkreeg de NRS een meerderheidsaandeel in deze kleine maatschappij. In 1890 werd deze maatschappij opgekocht door de Staat der Nederlanden. Uiteindelijk werd in 1919 de exploitatie overgenomen door de Staatsspoorwegen, een werd de maatschappij in 1934 officieel geliquideerd en opgenomen in de Nederlandse Spoorwegen.

De NCS exploiteerde verschillende spoorlijnen, voornamelijk de Centraalspoorweg tussen Utrecht (Buurtstation) en Zwolle, maar ook de locaallijnen Den Dolder - Baarn, Bilthoven - Zeist, Nijkerk - Barneveld - Ede en Zwolle - Kampen.

De NCS stond bekend om haar kleurstelling: de locomotieven waren geschilderd in het opvallende Stroudley-Yellow van de Britse ingenieur Stroudley die deze kleurstelling eerder bij de London, Brighton and South Coast Railway had ingevoerd. Deze kleur noemde hij Improved Engine Green. Deze kleur was okergeel met olijfgroen banden die weer waren afgezet met witte en rode biezen. De NCS was ook kampioen locomotieven verbouwen, omdat deze kleine maatschappij zuinig moest zijn op zijn materieel, bouwde men de machines liever om.
Ook de locaalspoorrijtuigen waren opvallende verschijningen, door hun teakhouten bekleding in plaats van de gebruikelijke geschilderde staalplaten.


Screenshots

rjz22's NCS Nkk album on Photobucket

Bronnen

Hieronder staan de geraadpleegde bronnen voor dit project vermeld, dit betekent niet dat er onderdelen van deze bronnen zijn overgenomen.

Boeken

  • R.C. Statius Muller, H.J. Veenendaal, H. Waldorp De Nederlandse Stoomlocomotieven 8e Druk, Uitgeverij de Alk, Alkmaar, 2005. ISBN 90 6013 262 9
  • Bert Steinkamp De Erfenis: de houten rijtuigen van de Nederlandsche Spoorwegen 1921-1956 1e Druk, Uitgeverij Centraal Boekhuis, 2006. ISBN 90 7151 354 8

Websites