Apeldoorn 't Loo

Informatie

Deze diorama beslaat het spoor rond paleis het Loo in Apeldoorn, inclusief het station Apeldoorn het Loo en het perron van de spooraansluiting van het paleis.

De diorama wordt aangelegd in de situatie tussen grofweg 1910 en 1930, waarover hieronder bij het tijdvak meer wordt verteld. Het station zal zo goed mogelijk worden gereconstrueerd.


Het Tijdvak

In het begin van dit tijdvak is de exploitatie van de Nederlandse spoorwegen nog verdeeld onder 4 maatschappijen, de Hollandsche (IJzeren) Spoorweg Maatschappij, H(IJ)SM, de Maatschappij tot Exploitatie van de Staatsspoorwegen, SS, de Nederlandsche Centraal Spoorweg, NCS, en de Noord-Braband Duitsche Spoorweg Maatschappij (NBDS). Deze diorama laat een stukje spoor van de HSM zien.

De HSM was in 1839 de eerste Nederlandse spoorwegmaatschappij, met de spoorlijn tussen Amsterdam en Haarlem. In eerste instantie reden de Nederlandse treinen op breedspoor, maar toen men bij de grens kwam in 1847 bleek dit niet verstandig en verving men het door normaalspoor (1435mm). Hierna heeft de HSM enkele maatschappijen overgenomen, maar heeft vrij continu bestaan tot 1921, toen de HSM en SS een belangenvereniging aangingen en in feite fuseerden tot de Nederlandse Spoorwegen. We spreken met deze diorama ten tijde van deze fusie.

Doordat de HSM de oudste maatschappij was had de HSM een groot deel van de spoorlijnen in handen, die niet altijd met elkaar verbonden waren, waardoor gebruik van het spoor van de Staatsspoorwegen of NCS soms nodig was.

De HSM heeft altijd groene locomotieven gehad. Deze kleur was donkergroen met rode biezen (en zwarte banden). Twee locomotieven uit de serie 700 (5500) weken hier echter vanaf, deze waren wijnrood met witte biezen en zwarte banden. Na de fusie reed de NS met groene locomotieven, waar echter weinig bijzonders over te vertellen valt.


Screenshots

rjz22's ApdLoo album on Photobucket

Bronnen

Hieronder staan de geraadpleegde bronnen voor dit project vermeld, dit betekent niet dat er onderdelen van deze bronnen zijn overgenomen.

Boeken

  • R.C. Statius Muller, H.J. Veenendaal, H. Waldorp De Nederlandse Stoomlocomotieven 8e Druk, Uitgeverij de Alk, Alkmaar, 2005. ISBN 90 6013 262 9
  • Bert Steinkamp De Erfenis: de houten rijtuigen van de Nederlandsche Spoorwegen 1921-1956 1e Druk, Uitgeverij Centraal Boekhuis, 2006. ISBN 90 7151 354 8

Websites